Dentita este o planta anuala, cu frunze din trei foliole, tulpina ramificata, radacini dezvoltate. Apartine familiei compozitelor si poate ajunge pana la 1,5 metri înaltime. Florile sunt sub forma de capitule si au culoare galbena.
Dentita înfloreste din iunie si pâna în septembrie. Fructele sale au conformafia de achena si pot fi periculoase pentru ... pesti, putand sa le provoace chiar si moartea. Dentita poate vietui si ca parazit în campurile de cartofi si porumb, fiind ceea ce se numeste o buruiana rea. Creste în locuri umede sau care au posibilitatea de a deveni umede: pe marginea baltilor, a raurilor si lacurilor.
Pentru aplicatii medicinale se recolteaza frunzele, florile si fructele.
Extern: maladii cutanate cu caracter alergic, diateze, piodermii, psoriazis, eczeme, neurodermite.
Inten: tulburari metabolice, alergii; in calitate de remediu diuretic - in afectiunile cailor urinare; in calitate de remediu diaforetic (IRVA, gripa).
DOZE SI MOD DE ADMINISTRARE
8g (2 linguri de masa) se plaseaza intr-un vas emailat, se adauga 200 ml (1 pahar) apa clocotita; vasul se acopera si se mentine pe baia de apa 15 min. se raceste la temperatura camerii 45 min., se filtreaza, iar reziduul se stoarce si se adauga la filtrat. La infuzie preparata se adauga apa pina obtinerea volumului de 200 ml.
Adultii administreaza intern cite 1/3 pahar infuzie calda de 2-3 ori pe zi cu 15-20 min. pina la mese.
Copii, in functie de virsta - de la 1 lingurita de ceai pina la 1/4 pahar de 2-3 ori pe zi cu 15-20 min. pina la mese.
Inainte de administrarea infuzia se agita.
Extern infuzia se utilizeaza sub forma de comprese.
Durata curei de tratament se determina de catre medicu individual, in dependenta de severitatea si particularitatile evolutiei maladiei.
CONTRAINDICATII
Hipersensibilitatea individuala la substantile biologic active care se contin in produs.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu